Thursday, April 27, 2017

RESTORAN BERKONSEPKAN MELAYU KLASIK DI BULATAN AMANJAYA MERU,PERAK

Hye uolls...

Baru2 ni saya dan suami ronda2 sambil mencari tempat makan yang best untuk lunch kami yang agak lewat pada hari tu.

Kitaorang ronda2 di Bulatan Amanjaya Meru.

Memang selalu je lalu kat situ....ada nampak rumah2 klasik yang dibina...tak silap ada dalam 3 buah rumah klasik di situ. Masa tu tertanya tanya lah jugak....apa tujuan rumah2 tu dibina.....memacam andaian.....sekali bila kami lalu ke situ...nampak ada banner Restoran baru dibuka.....
Masa tu baru tahu....rupanya nak buka restoran.....
Terus je en suami ajak cuba....

Kitaorang parking kat bulatan Amanjaya tu dan jalan kaki sikit untuk ke rumah klasik tu.


cantik dan sangat klasik......


Kebetulan kami sampai pun dalam pukul 2.15pm macam tu....

Kami ambil tempat di bawah rumah tu....[kat atas rumah pun boleh makan.....ada susunan meja seperti di bawah juga....tapiii kami nak ambik angin sepoi2 kat bawah....hehehe]

Ikutkan hati nak je duduk kat pondok yang di perbuat daripada buluh dan beratapkan daun nipah...kebetulan elok je sampai...hujan pun turun dengan lebatnya......so..lupakan saja nak duduk di situ....lenkali lah......kalau tak...... boleh bersila.....sambil makan....kan ke lagiiii best....ehehehe....


color kegemaran dan keceriaan saya adalah pink....
sampai payung pun pilih color pink.....ahahahaa

Menu yang di beri adalah menu makan tengah hari yang menyediakan set set untuk 2, 4, 6 orang makan.

Kami pilih set untuk 2 orang.
Antara menu yang disediakan untuk set 2 orang makan ni
yang menjadi pilihan kami


Pinggan ala-ala orang dolu2....sekarang pun masih ada je lagi orang guna pinggan nih.....tapii duluuu....memang pinggan ni lah yang diguna selain pinggan yang ada bunga2 tuu....



2 nasi putih
ayam masak merah
asam pedas ikan bawal
ulaman [di beri]
sayuran [sayur of the day]
masa kami tu...sayur kubis gulai lemak
2 minuman kordial

Hidangan nya memang ala-ala kampung betul.....
Pinggan pun guna pinggan dedulu......
[rumah arwah opah saya...melambak pinggan mangkuk macam gitu....hehehe.....]
Sambil makan...sambil di hiburkan dengan lagu2 melayu klasik dedulu......[dia pasang radio lahhhh......]
Memang layan betul....dan berselera je dedua orang ni makan..... ehhh sedap jugak lah.....
Habis licin pinggan kee sebenarnya memang lapar....hehehe.......terbaiklahhh....

Lepas makan....baru lah tergedik gedik ambik gambar....

Macam biasa...en suami memang suka melayan kerenah isteri.....so...dia lah jadi cameramen nyaa...hehehee....


terjenguk kepala kat situuuu....=))


Betul2 di tepi bulatan Amanjaya Meru


Ada beberapa pondok di perbuat dari buluh nih......
makan bersila......memang best....

Kat KL pun ada.......kat Istana Bamboo tak silap saya......
pernah jugak makan kat situ.....dah lama la tapiii.....


Perasan cantik pulak posing kat sini.....sebenonya bukan saya yang cantik.....tangga kayu tu yang nampak cantik.....[nampak takk....tangga lebih cantik dari kakak.......hahahaaaa]


Bestnya lahhh kalau rumah mak abah saya macam gini.....nyaman dan tenang je rasanya......memalam mesti sejuk....sebab rumah kayu kannn.....terus cakap kat suami...kalau lah ada tanah.....kita buat rumah macam gini pulak...... lepas tu dia cakap.....nanti awak nak kemana2 dalam rumah tu.....sibukkk ajak dia temannn.....ahahahaaa.....[terus gelak tutup mulut....]

Bila buka je FB...ada sahabat saya share tentang restoran ni di page dia......
Bukan satu restoran sahaja yang akan dibuka....ada 2 lagi yang akan dibuka...tapiii tak pasti bila.....
Barulah tahu...tujuan rumah2 klasik itu di bina di situ....

Pendapat saya...
memang menarik dan lain dari yang lain....

Minggu ni...InshaaAllah...kita bawa mak dan abah pulak makan2 ke situ......

So...pada sesiapa yang nak mencuba rasa suasana desa dan klasik ala ala zaman P.Ramlee [sebab diaorang pasang lagu2 klasik P.Ramlee....hehehee...]....boleh la berkunjung ke Restoran Tok Nan nih........dan restoran2 yang bakal di buka nanti.....

Nama Restoran: Restoran Tok Nan
Alamat: Bulatan Amanjaya Meru, Perak
[Rumah2 Klasik - Berdekatan dengan Casuarina @ Meru]


Terima kasih kerana membaca entry ini!!

No comments:

Post a Comment